Onderhoudspakket

Totaalprijs onderhoudspakket: €99,95 (incl. installeren).

Het pakket bevat de volgende onderdelen:
Hydroceel

Hydroceel

Een buis met een kalkachtig poeder, die met water gevuld wordt met behulp van de vulzak of een badkuip. Deze buis wordt in de piano gemonteerd, en zal vocht afgeven als de luchtvochtigheid te laag is.
(Vooral het stemblok heeft baat bij deze hydroceel, want als die te weinig vocht krijgt, gaan stempennen loszitten en is de hele piano niet goed meer te stemmen)

Juist in de winter, bij zeer strenge vorst, moet de hydroceel goed gevuld zijn met water. Immers, de buis geeft vocht af, dus na twee à drie weken moet deze weer worden bijgevuld.
Bij goed gebruik, kan de buis in de zomer gebruikt worden om juist het teveel aan vocht in de piano in zich op te nemen.

Belangrijk: De hydroceel wordt aangeschaft, gemonteerd en vaak "vergeten".
Bij goed gebruik van de hydroceel, kunt u nog jaren plezier hebben van uw instrument.

Als de eerste nachtvorst zich aandient (afgelopen jaren was dat al begin november!), agendeer dan dat u de hydroceel in de gaten houdt.

Hydroceel in een piano gebouwd

PLS-systeem

Als een piano of vleugel in een ruimte staat die of te droog is, of te vochtig, dan is het aanschaffen van een PLS-systeem wellicht een optie. Het systeem houdt nauwlettend de luchtvochtigheid in de gaten, en geeft vocht af of ontvochtigt wanneer dat nodig is. Het waterlampje gaat knipperen indien de bak gevuld dient te worden met water.

Het grote voordeel van dit systeem is, dat u er bijna geen omkijken naar heeft. Het is echter een misvatting om te denken dat het instrument nu niet meer gestemd hoeft te worden, dat zal altijd moeten gebeuren, maar de verschillen worden kleiner.

Extra informatie: Snaren / 440Hz / Toon


Snaren

De ene snaar is de andere niet: als ik ga stemmen moet ik soms de ene snaar naar beneden stemmen en juist een andere weer iets omhoog. Sommige snaren staan zelfs nog goed.

440Hz

Dit getal is internationaal afgesproken. A=440, dit betekent: de centrale A is gestemd op 440 Hz = 440 trillingen per seconde.

Toon

Elke toon in het midden van de piano heeft drie snaren, er hoeft er maar eentje te zijn die niet helemaal zuiver is, en de piano klinkt al vals.
Hoe langer je wacht met stemmen, hoe groter de correcties, hoe moeilijker het wordt om de piano goed te krijgen en te houden!!

Prijzen zijn incl. BTW