Zorg voor uw piano


"Waar komt toch dat verhaal vandaan, dat ik de piano 2x per jaar zou moeten laten stemmen"? ..... ... "Ik vind 1x meer dan genoeg."


Dit is de meest gestelde vraag van mijn klanten.
Deze vraag heeft voornamelijk te maken met omgevingsfactoren, als luchtvochtigheid en temperatuur. De meest ideale omstandigheden voor een piano, zijn een constante kamertemperatuur en een luchtvochtigheid die het hele jaar schommelt tussen de 45% en de 55%.

Luchtvochtigheid

De extremen in de luchtvochtigheid zorgen ervoor dat de piano vals gaat klinken.
Dus in de zomer is het langdurig 80%, en in de winter komt de luchtvochtigheid niet boven de 30%. Belangrijk om te weten: Het is dus niet alleen het spelen op de piano wat de piano vals maakt, de verschillende luchtvochtigheden en temperaturen ontstemmen uw instrument voornamelijk.

Voor het meten van de luchtvochtigheid raad ik u aan een digitale hygrometer aan te schaffen.
Deze kan ik u bieden voor € 39,50.


Hoge Luchtvochtigheid

Bij langdurig hoge luchtvochtigheid, zet hout uit en kunnen toetsen niet meer omhoog komen, gaan asjes vastzitten, snaren gaan roesten, en er kan schimmel ontstaan in uw piano.

Dit is uiteraard slecht voor uw piano, gelukkig is het te verhelpen en schoon te maken.
Het is echter prettiger en beter wanneer u deze ellende kunt voorkomen.

Lage Luchtvochtigheid

Dit in tegenstelling tot een langdurig lage luchtvochtvochtigheid: het hout krimpt. Er kunnen scheuren ontstaan in de zangbodem, wat bijgeluiden oplevert, kapsels/hamerkoppen/schroeven/stempennen kunnen los gaan zitten, lijmranden kunnen loslaten, kortom: onderdelen kunnen kapot gaan en dan bent u verder van huis.

(Wist u dat hoe lager de luchtvochtigheid in huis, hoe vatbaarder u bent voor bacteriën? Bijvoorbeeld vaak last van een droge keel in de winter, of slechte concentratie, dit komt door een te lage luchtvochtigheid!!)

Prijzen zijn incl. BTW